loading...

Internetul e plin de suplimente proteice, nu sunt bune de nimic

Internetul e plin de suplimente proteice, nu sunt bune de nimic

Le gasim sub forma de shake-uri, batoane sau tablete. O intreaga industrie, care a explodat in ultimii ani. Numai in 2016, la nivel global, s-au cheltuit peste 12 miliarde de dolari pe suplimentele proteice. Putini știu insa care sunt riscurile excesului de proteine. Luate fara indicatie, pot afecta grav rinichii si ficatul, avertizeaza specialiștii. In plus, riscul ca masa musculara sa scada dupa ce ati oprit consumul acestor produse este mare.
„Cele mai bune proteine și suplimente nutritive in functie de obiectivele pe care le ai: creștere in masa musculara, densitate, slabire sau definire musculara”. Internetul este plin de astfel de anunturi tentante pentru cei mai multi tineri, care iși doresc, peste noapte, un corp bine sculptat. Dr. Şerban Damian, medic nutritionist, echipa nationala de fotbal a Romaniei: Au impresia ca vor obtine rezultate mai rapide sau mai bune folosind concentrate proteice sau o multime de alte suplimente in detrimentul antrenamentului. Constantin Cornea, psihoterapeut: Sunt persoane care fac treaba asta prin imitatie. Descopera anumite modele sociale ce-i plac. Anumiti actori pe scena vietii sau de la Hollywood care arata foarte bine si atunci prin imitatie preia acel model. Investesc in corpul lor mai mult decat isi permite corpul sa primeasca. Dr. Simona Carniciu, medic specialist nutritie, diabet și boli metabolice: Este important sa se obtina acea masa musculara durabila. Pentru ca daca obtinem o masa musculara ingrasata ca porcul in ajun, acea cantitate, acele kilograme de muschi pe care le-am asimilat intr-un timp foarte scurt se vor duce la fel de repede cum le-am pus. Este mai bine ca acea persoana sa recurga la metodele clasice chiar daca dureaza mult mai mult decat metoda rapida.
Suplimentele de proteine se gasesc sub forma de pastile sau pudre cu diferite arome: de ciocolata, vanilie, zmeura sau capsune. Ele provin fie din produse de origine animala, precum zer sau cazeina, fie din plante precum soia, orez, canepa sau mazare. Dr. Şerban Damian, medic nutritionist: Sunt produse destinate sportivilor, chiar si in cazul celor care sufera de malnutritie sau batrani. Sunt produse alimentare, dar care trebuie folosite cu un anumit scop
La prima vedere, consumul de proteine nu pare sa faca vreun rau. Dimpotriva. Și asta pentru ca organismul nostru chiar are nevoie de aceste elemente. Insa este bine sa fie luate din alimentatie, din carne, legume si oleaginoase. Fara efort fizic intens, un adult sanatos are nevoie de aproximativ 1 gram și jumatate de proteine per kilogram corp.
Alex Marcu, nutritionist sportiv si preparator fizic: 100 de grame de piept de pui contin 23-27 de rgame de proteina. Vedem ca nu 100 de grame de carne egal cu 100 grame de proteine. Putem sa calculam usor care e necesarul zilnic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu