loading...

Nu e bine sa abuzam de pastile cand avem probleme de dinti

Nu e bine sa abuzam de pastile cand avem probleme de dinti

Supradozele cu paracetamol, inregistrate in cazul celor cu dureri de dinti, au determinat 150 de internari intr-un spital din Marea Britanie.
 
Din 436 de cazuri inregistrate la Centrul Medical Nottingham's Queen's, peste o treime vizeaza doze accidentale, rezultate in urma incercarii pacientilor de a scapa de durerea de dinti, scrie BBC.
Un studiu desfasurat in decursul a doi ani a avertizat ca acesti pacienti au riscat o deteriorare severa a ficatului si costurile medicale in cazul lor a fost de peste 50.000 lire sterline. Asociatia Dentara Britanica a declarat ca vietile acestora au fost puse „in pericol”, in urma lipsei unui tratament de urgenta.
Autorii studiului au precizat ca pericolele „nu au fost constientizate exact de pacienti, stomatologi sau medicii generalisti” si au cerut mai multe informatii despre nivelurile sigure de paracetamol. De asemenea, cercetatorii au resimtit nevoia unei implicari mai mari in zona medicinei dentare de urgenta.
O tableta de 500 mg ar trebui luata de cel mult opt ori in 24 de ore. Un numar de peste 10 tablete poate duce la deteriorarea ficatului.
Circa 50.000 de persoane ajung la spital in Marea Britanie, in fiecare an, din cauza supradozelor cu paracetamol. Potrivit Oficiului National de Statistici, 219 decese au fost cauzate in 2016 de paracetamolul administrat in exces, in crestere de la 182 cazuri, inregistrate in 2012.
Pentru tratarea supradozelor si a hepatotoxicitatii, medicii administreaza intravenos acetilcisteina. Andrew Sidebottom, unul dintre autorii studiului, a spus ca situatia este „ingrijoratoare”.
„Oamenii spun: „Depasesc doza de opt pastile pe zi, deoarece nu pot controla durerea” si iau doua, apoi alte doua si inca una... Efectul de aditiv a determinat mai multe probleme decât o singura supradoza majora - si afectiunile au nevoie de câteva zile pentru a fi resimtite de organism”, a spus Sidebottom.
Acesta a adaugat ca „factorul fricii” cu privire la vizitele la dentist joaca un rol important, dar asigurarile pentru tratamentul de urgenta a fost deseori „trecut cu vederea” si administrarea unui tratament devine cu atât mai dificila.
Henrik Overgaard-Nielsen, presedintele Asociatiei Dentare Britanice, a declarat: „Esecul de a investi in tratamentul stomatologic de rutina si de urgenta pune in pericol diagnosticarea corecta si cresc presiunile asupra NHS (National Health System)”.
Autoritatea a precizat ca „nu era constienta de dificultatile existente” in privinta tratamentului dentar in Nottinghamshire si i-a sfatuit pe pacienti sa raporteze orice problema.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu