Varza reduce riscul de cancer
Cum poate umila varza sa stopeze cancerul? Oamenii de stiinta sustin ca au descoperit mecanimsul prin care unele vegetale – precum varza si broccoli pot reduce riscul de cancer intestinal. Stim ca legumele crucifere sunt benefice pentru stomac, asta fara nicio indoiala, dar nu prea stim sa explicam de ce, potrivit bbc.com. O echipa de oameni de stiinta de la Francis Crick Institute a descoperit ca substante chimice anticancerigene au fost produse pe masura ce legumele in discutie au fost consumate.Munca oamenilor de stiinta s-a axat pe felul in care vegetalele interactioneaza cu mucoasa intestinala, studiul desfasurandu-se pe soareci de laborator. La fel ca pielea, mucoasa intestinelor se regenereaza constant, proces care dureaza patru-cinci zile. Dar aceasta refacere permanenta are nevoie sa fie controlata, altminteri poate lasa loc inflamatiilor si creste riscul de cancer. Studiul publicat in jurnalul „ Immunity“ arata ca substantele chimice continute in vegetalele crucifere sunt vitale. Cercetatorii au studiat o substanta chimica denumita I-3-C care se produce atunci cand mestecam aceste vegetale. „Atentie ca vegetalele sa nu fie supergatite, fara broccoli superinmuiat“ a atras atentia dr. Gitta Stockinger. Substanta chimica este modificata de acizii din stomac si apoi isi continua drumul prin sistemul digestiv. In intestiual subtire, poate modifica comportamentul celulelor stem care regenereaza mucoasa intestinala si celulelor imunitare care controleaza inflamatia. Studiul a aratat ca o dieta bogata in I-3-C a protejat soarecii de laborator de cancer, chiar si pe aceia ale caror gene ii predispuneau la un risc mai mare de a dezvolta boala. Fara dieta protectiva, celulele din sistemul digestiv se pot divide incontrolabil. Dr Stockinger a adaugat: „Chiar atunci cand soarecii au inceput sa dezvolte tumori si am aplicat aceasta dieta am vazut ca tumorile nu au mai crescut“.
Semnele cancerului intestinal includ: sange in scaun; modificari ale tranzitului intestinal; dureri de stomac, balonare si disconfort abdominal. Potrivit dr. Stockinger rezultatele studiului sunt motive de optimism. Ea a spus ca, in ceea ce o priveste, a redus cantitatea de carne in dieta, in favoarea vegetalelor. „O serie de sfaturi legate de diete care se schimba periodic creeaza confuzie si nu este deloc clar care sunt consecintele. Sa-mi spui ca este bine sa consum un aliment sau altul fara sa-mi spui si de ce nu ma va face sa pun in practica acel sfat“, a mai spus specialistul. „Cu acest studiu, dezvaluim mecanismele moleculare care arata in ce fel functioneaza sistemul“. Profesorul Tim Key, de la Cancer Research UK, a declarat ca „acest studiu pe soareci sugereaza ca nu doar fibrele continute in vegetale precum broccoli si varza pot reduce riscul de cancer intestinal, dar, de asemenea, si alte molecule pe care le contin aceste vegetale. „Viitoarele studii vor ajuta la identificarea acelor molecule din aceste vegetale care au acelasi efect la oameni, dar. Intre timp, sunt o gramada de motive pentru care sa consumam mai multe vegetale“.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu