Alimentul care este mai sanatos preparat la microunde
Cel mai sanatos ceai este cel preparat la microunde. Desigur nu va asteptati la asta, dar verdictul vine de la un specialist australian care sustine ca prepararea ceaiului la microunde este cea mai buna metoda, daca vrem sa obtinem gustul intens al bauturii. Dr. Quan Vuong, de la Universitatea Newcastle, din statul australian New South Wales este specializat in gasirea unor modalitati prin care produsele naturale sa fie cat mai bine valorificate, prin „extragerea compusilor bioactivi cu capacitati antioxidante”, conform ABC News Australia.Cercetarea lui in privinta compusilor ceaiului dateaza din 2012, dar a fost readusa in atentie dupa ce o scena dintr-un film de televiziune (Broadchurch) a suscitat indignare in Regatul Unit. in scena respectiva, actorul David Tennant isi incalzea la microunde ceasca cu ceai. in studiul cercetatorului australian au fost testate doua tipuri de ceai: ceaiul verde si cel negru. El a observat ca daca bautura este preparata la microunde, 80 la suta dintre compusii de cafeina, teanina si polifenoli sunt activati si se obtine cel mai bun gust posibil, oferind in plus beneficii pentru sanatate.
Iata cum recomanda dr. Quan Vung prepararea celui mai bun ceai: Turnam apa fierbinte peste pliculetul de ceai sau frunzele uscate. Daca vrem ca licoarea sa iasa perfecta, ni se recomanda sa mai dam preparatul inca 30 de secunde la cuptorul cu microunde. Apoi, il lasam sa se odihneasca pentru un minut. Mai mult, spune cercetatorul, daca vrem sa fim sanatosi, e indicat sa bem mai mult de trei cani de ceai pe zi. Polifenolii sunt antioxidanti care ajuta la ameliorarea tensiunii arteriale, scaderea colesterolului si un mai bun control al glicemiei. Teanina este un aminoacid esential care se gaseste in ceai si ciuperci si predispune la relaxare.
Ce alte produse sunt potentate de incalzirea la microunde? Dupa studiul despre ceai, dr. Vuong a cercetat si alte produse alimentare, ale caror compusi „buni” pot fi activati de microunde. in 2016, a ajuns la concluzia ca lamaile stoarse tinute cinci minute la microunde, la o putere de 480 de watts, isi activeaza continutul fenolic, flavonoidele, proantocianidinele si se atinge astfel un maximum de activitate antioxidanta. Profesorul spune ca resturile de la lamai sau mere, care se obtin in industria alimentara si care au inca un continut de antioxidanti, pot fi folosite pentru obtinerea altor produse de pe urma carora sanatatea ar avea de castigat.
Profesorul a mai demonstrat ca pot fi recuperate la microunde proprietatile cojilor de nuci de macadamia. in prezent, cercetarile sale se concentreaza asupra florei din tara sa, mai precis asupra proprietatilor frunzelor de eucalipt si prunelor de kakadu (un fruct specific Australiei).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu